Change language

"Sydhavnen er mit kvarter, og jeg vil gerne se det blomstre"

  • Copenhagen Acid Puppies
    Foto af Palle Vedel
Copenhagen Acid Puppies har fået støtte til at lave undervandskoncert og lydworkshop for børn og voksne.

INTERVIEW | 23. august 2017

Jonny Rottman, Philip Byriel Schjødt og Sofie Johannesen har sammen etableret kulturforeningen Copenhagen Acid Puppies. Missionen er klar: De ønsker at revolutionere den danske kultur med lyd, performance og eksperimenter, der skubber grænser.

Foreningen har fået støtte af Kulturhavn365 til at lave undervandskoncert den 9. september 2017 på Teglværket. Som en del af eventet kan publikum lære at bygge deres egne hydrofoner (undervandsmikrofoner) og undervandsinstrumenter. 

Vi møder dem en dag inden afviklingen af deres event. Her fortæller de om, hvorfor de har valgt at rykke deres koncert ned under havnevandets overflade. 

Det er 100 procent et eksperiment. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske, men der kommer til at ske et eller andet. Det er helt sikkert.

- Jonny Rottman

Hvad er Teglværket, og hvorfor har I valgt dette sted? 

Jonny: Teglværket er en mega hangar, som er lavet om til en strandbar. Inde i hallen er der madmarked a la Papirøen i miniudgave, og det er et paradis uden lige. Sydhavnen er mit kvarter, og jeg vil gerne se det blomstre. Det vil Frederik Schlütter fra Teglværket også. Derfor er vi gået sammen om det. 

Sofie: Teglværket er også et nyt sted, så de har brug for at blive opdaget. 

Hvordan er ideen opstået?

Jonny: Det startede egentlig som en joke, for hvem havde forestillet sig, at en undervandskoncert nogensinde kunne lade sig gøre? Så inviterede Philip mig til et informationsmøde hos Kulturhavn365, og så blev vi enige om at lave det. Ideerne begyndte bare at blomstre, og nu er det blevet til en hel dag fuld af interaktive ting og sager. 

Philip: Ja, dagen starter med en workshop. Vi har været ude at snakke med gutterne fra Illutron. Christian Liljedahl derfra hjælper os med at lave undervandsmikrofoner, som man kan eksperimentere med i nogle baljer fyldt med vand. Det giver en ide om, hvordan lyd fungerer under vand og et indblik i, hvad der kommer til at foregå, når koncerten flytter ud i kanalen. 

Hvad er det særlige ved lyd når det kommer under vand? 

Jonny: Resonansen af klangene forandrer sig fuldstændig, så i virkeligheden sker der noget uforudsigeligt. Lyd under vand rejser meget længere, men ringer hurtigere ud. Så at stryge på metalliske overflader og perkussive elementer virker rigtigt godt under vand. 

Sofie: Hele koncerten bliver filmet og livestreamet af mig, så publikum kan følge med inde fra salen. Jeg dykker med musikerne og filmer med et GoPro-kamera. Det giver nogle drømmeagtige billeder under overfladen. 

Hvilke forberedelser har der været? 

Philip: Der har været mange. At finde de rigtige folk, som har lyst til at bidrage og være med. Der har vi fundet nogle rigtigt gode hos Illutron, Flydende by og Teglværket.

Jonny: Ja, og vores gode partnere ScubaGear Dive Center har vi fået en god deal med. Uden dem kunne det simpelthen ikke lade sig gøre. De kunne bidrage med udstyr, divemasters og kontrol på hele projektet, som har været helt essentielt. At finde og bygge instrumenter har også været en omfattende proces, men nu sker det bare. Tilladelserne kom også på plads til sidst. 

Hvorfor i havnen? 

Jonny: Det er en del af byen: K-Ø-B-E-N-H-A-V-N. Det ligger jo i navnet. Det er der, kulturen lever og ånder. 

Har I et godt råd til andre kunstnere, som vil lave noget i havnen? 

Jonny: Bare gør det. Uden at tænke. Uden at regne på det. Bare spring ud i det. ”Kulthavn” er der for jer, til at hjælpe jer. Og det er vi også. Vi vil gerne lege med alle tosserne, der har de gode ideer. Men Kulturhavn365 har gjort det til virkelighed. Uden var det aldrig sket. Så simpelt er det.

Hvad så nu?

Philip: Det er helt sikkert planen at lave lignende events. 

Jonny: Ja, møllen kører bare. Der er ingen ende på galskaben. Det her er det første event, der er havnerelateret, men vi vil helt sikkert benytte os af muligheder i havnen igen.